söndag 12 juni 2011

Mindre pengar till politikerna – mer pengar till välfärden!

Den 20 juni antar Landskronas kommunfullmäktige mål och budget för 2012. Den styrande treklövern vill återigen ta pengar från vår gemensamma välfärd och kallar detta för ”effektiviseringsprogram”. Nära 15 miljoner kronor ska de olika nämnderna skära ner, något som givetvis kommer att slå mot verksamhetens kvalité och omfattning, personalens arbetsvillkor och medborgarnas service. I maskopi med Sverigedemokraterna slår treklövern dessutom hårt mot föreningslivet genom att trappa ner stödet till Folkets hus-föreningarna.

Detta samtidigt som kommunens budget beräknas ha ett driftöverskott på nära 13 miljoner kronor!

När välfärden skärs ner är det vi alla som är förlorare. Men det finns också vinnare i treklöverns budgetförslag: kommunstyrelsen och de politiska partierna som får nära 8 miljoner kronor extra.

Enligt oss blir det oerhört konstigt att medborgare och personal drabbas av nerskärningar samtidigt som treklövern anslår allt mer pengar för de politiska partierna och kommunstyrelsen. Allt detta därför att Torkild Strandberg bokstavligen fick köpa sig sitt politiska stöd av Sverigedemokraterna i höstas.  Vänsterpartiet röstade redan då emot höjningen av politikerarvodena och mandatstödet.
Vår kommunalpolitik bygger på grundtanken att kommunens främsta uppgift är att utveckla vår gemensamma välfärd. Vi ger oss därför inte och vill hellre satsa skattebetalarnas pengar på en handlingsplan mot barnfattigdom och bättre personaltäthet inom omsorgen än på politikerna och fullmäktigepartierna. Vänsterpartiet vill sålunda återställa mandatstödet och politikerarvodena till 2010 års nivå. En besparing på över 3,7 miljoner kronor.
På det kommande kommunfullmäktigemötet kommer vi dessutom att yrka avslag på den slaskpott på 5 miljoner kronor som Torkild Strandberg och kommunstyrelsen vill ha för ”utvecklingsarbete med kommunmålen”. På så sätt får vi pengarna för nödvändiga välfärdssatsningar från ställen där besparningarna inte drabbar någon vanlig dödlig medborgare.

Cecilia Mattsson (v)
Henning Süssner (v)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar