tisdag 12 april 2011

Solidaritet vid middagsbordet

Läste i Metro att det bara är 18 procent av svenskarna som kan tänka sig att dra ner på sin köttkonsumtion trots att man är medveten om att den har negativ påverkan på vår miljö. Svenskarna äter i snitt 85 kg kött per år och köttkonsumtionen har ökat med 40 procent sedan 1990. Detta samtidigt som över en miljard människor lider av kronisk undernäring. Vi kan inte fortsätta med den här snefördelningen av jordens resurser, vi som har lyxen att välja måste tänka om! Att växthusgaserna påskyndar den globala uppvärmningen är något som de flesta forskare är överens om och även det att våra livsmedel bidrar till växthusgaserna. För en svensk normalfamilj handlar det om att ungefär en femtedel av utsläppen kommer ifrån våra livsmedel. Vi kan påverka vår miljö genom att lägga om våra matvanor. Om man till exempelvis byter ut nötköttet mot bönor i en vanlig måltid minskas utsläppet av växthusgaser med 99 procent! En ökad köttkonsumtion är ingen hållbar utveckling, vi måste tänka om och tänka solidariskt. Om vi väljer att minska vår köttkonsumtion bidrar vi till en bättre miljö och frisläpper resurser så fler medmänniskor får möjlighet att äta sig mätta. Ett sätt att göra det är att införa en köttfri dag i veckan. Detta kan man göra hemma, i skolor, på arbetsplatser mm. Om alla svenskar har en vegetarisk dag i veckan och byter ut två köttmåltider bidrar det till nära 700 000 ton i utsläppsminskningar vilket motsvarar 233 000 bilar under ett år eller om man så vill 87 500 varv runt jorden! Kikks i la

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar