fredag 12 september 2014

Bort med fyrklövern!

På söndagen avgör väljarna i Landskrona vilka som ska styra i Stadshuset under de kommande fyra åren. Vi för vår del hoppas på en förändring.
Folkpartiet, moderaterna och miljöpartiet har fått styra staden i numera 8 år tack vare Sverigedemokraternas benägna stöd. Den fyrklövern vill vi ha bort. Vi önskar oss därför efter valet en stabil majoritet i Landskronas kommunfullmäktige, ett majoritetsstyre som inte är beroende av ett rasistiskt partis goda vilja.  
Som vänsterpartister vet vi annars att kommunalpolitiken i Landskrona i mångt och mycket domineras av skuggboxningen mellan de starka männen i fullmäktiges stora partier. Det  gör ett vettigt politiskt arbete i fullmäktige och nämnder svårt. Folkpartiet och socialdemokraterna har ofta valt att bråka om frågor som antalet våningar på bebyggelsen av Jönsaplan eller utrustningen av ett “digitalt kulturhus“ som ändå inte blev av. Samtidigt har skillnaderna i de större politiska frågorna stundvis varit små. Såväl socialdemokrater som folkpartister och sverigedemokrater stödjer till exempel kommunens antisociala uthyrningspolicy.
Vänsterpartiet har alltså varit det enda oppositionspartiet i Landskrona som inte vacklar i principiellt viktiga frågor. Samtidigt har vi valt att avstå från småkäbbel med de andra partierna och skuggboxning kring enstaka symbolfrågor.
Under den senaste mandatperioden hade oppositionspartierna V och S därför inget systematiskt samarbete. När somliga tyckte att Vänsterpartiet skulle nöja sig med att vara ett slags viftande svans till den socialdemokratiska pudeln sade vi ifrån. I konsekvens tackade vi nej till en så kallad valteknisk samverkan med socialdemokraterna som hade kunnat ge oss någon ersättarplats i någon mindre viktig kommunal nämnd.
Efter söndagens val kommer vi nyfiket lyssna på alla inviter om ett samarbete. Den som respekterar våra politiska ställningstaganden kan räkna med oss.
Vi för vår del välkomnar möjligheten att eventuellt kunna samarbete med nya samarbetspartners. Vi hoppas därför på väl behövliga friska fläktar i Landskronas kommunalpolitik och ser fram emot att samarbeta med Feministiskt initiativ, eventuellt också med Piratpartiet, och givetvis med ett Miljöparti som är trött på att vara beroende av Sverigedemokraterna.

Henning Süssner Rubin
Christine Lenander
Nadja Leinonen
Ray Grönlund

Vänsterpartiets fyra första namn i valet till kommunfullmäktige.

Miljöpartiets, folkpartiets och moderaternas samarbetspartner i Landskrona.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar