tisdag 1 maj 2012

1 maj - Tacka och bocka


I morgon är sista dagen för att lämna in den förenklade självdeklarationen. Hur mycket har du tjänat i år? Har du hittat något sätt att betala mindre i skatt? Det finns flera, fullt lagliga sätt att få tillbaka pengar. Om man väl har tjänat dem vill säga.

Men nu har jag tänkt berätta om en nyhet. Ett nytt sätt att slippa betala skatt. Ett tips som jag hoppas att ni aldrig kommer att använda er av. Den borgerliga regeringen har nämligen gjort det möjligt att dra av för bidrag till välgörenhet.

Om du till exempel har skänkt sextusen kronor till Stadsmissionen får du lov att dra av femtonhundra kronor på skatten. Detta kan göra att folk skänker mer pengar. Bra kan man tycka. De hjälper människor. Men samtidigt rapporterar flera organisationer om att socialen skickar sina klienter till dem för att de ska ge bidrag till personer som från början har vänt sig till socialen. Tolkningen av socialförsäkringslagen har nämligen hårdnat i takt med att allt fler behöver försörjningsstöd för att klara vardagen.

De 10 % av Sveriges befolkning som har minst pengar, blir allt fattigare. Vänsterpartiet i Bollnäs skriver:

”Det vi är på väg att se just nu, vi som befinner oss just här och nu, är övergången till ett helt annat system, där man kastar både solidaritet och allas rätt till välfärd i sjön. Istället för att våra sociala trygghetssystem ska se till att det finns hjälp för den som behöver, ska människor få stå med mössan i hand och vara tacksamma för de smulor som välgörenhetsorganisationer kastar åt dem.
 


Det finns andra mycket trevligare sätt att idka välfärd på, än att den som kommit på obestånd, ska behöva tigga eller få sina behov tryggade av sk ”välgörenhet”. Vi har haft ett jättebra system som vi alla tillsammans finansierat, vårt gemensamma socialförsäkringssystem. Men i dagsläget, när allt mer pengar tas ur detta, för att gynna människor som redan har en riktig lön, så blir allt mindre kvar till det som systemet egentligen är till för.”

Jag håller med partikamraterna i Bollnäs.

Det är en skam att behöva bli hjälpt. Det kan kännas så i alla fall. Och att i den situationen dessutom behöva gå till en organisation, var grundläggande värderingar man kanske inte ens håller med om och be om hjälp, det är att dra det hela ett steg längre.

I TV ser jag Sofias änglar. Extreme home makeover. Lyxfällan. En familj behöver bygga om för att dottern har cancer. Ett par får hjälp att skriva av sina dyra sms-lån som de tagit för att betala hyran. Vi tittar på detta. Vi gottar oss åt varandras olycka och blir glada och fäller en tår när familjen ser de nya mögelsanerade badrummet. De släpper in oss i sina liv mot att bli hjälpa med saker som vårt gemensamma skyddsnät fanns till för. Men dd som inte vill vara med i TV? De som inte blir antagna? De som inte vill ha bröd och frälsning utan bara bröd?

Man kommer inte snabbare ut på arbetsmarknaden för att man har en piska hängande över sig. Man blir inte friskare för att man har ont om pengar. Inte starkare av att sitta ensam hemma för att man inte har råd att bjuda över en vän på middag.

Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, säger i ett pressmeddelande. "Vi behöver en jämlikhetskommission som omedelbart kartlägger tillståndet i landet och presenterar förslag till åtgärder”

Ja, det är dags att göra något nu. Det måste bli ett stopp på den utvecklingen som vi ser. Imorgon är sista dagen att lämna in den förenklade självdeklarationen. Gör den riktigt enkel, dra inte av någonstans. Revolutionen startar inuti. Imorgon… är dagen efter revolutionen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar