måndag 20 september 2010

Upp till kamp emot kvalet

Då har solen trots allt gått upp efter en valvaka som kunde ha varit roligare.

Vi skulle kunna glädja oss åt det faktum att sverigedemokraterna har förlorat stort i kommunvalet. Samtidigt har vänstern i stan gått framåt. Landskrona går alltså mot rikstrenden.


Men så dumma är vi inte.


I riksdagsvalet har SD fått fler röster även här. Riksdagsmandaten kommer ge många miljoner kronor i mandatbidrag till SD:s hatpropaganda. Dessutom är det i första hand folkpartiet som har plockat SD-väljarna. Det har man visserligen dels gjort tack vare "Torkild"-effekten. Torkild Strandberg är en duktig och trevlig politiker som dessutom gynnas av Landskronas låååånga tradition av kommunpampvälde. Fp:s valresultat handlar med andra ord i ganska stor utsträckning om en enmannashow.

Samtidigt handlar det om en stundvis outhärdligt förljugen flirt med invandrarfientlighet och konservatism.

Det är inte mycket liberalt över folkpartiets välde i Landskrona stad. Delar av kommunens befolkning pekas slentrianmässigt ut som arbetsskygga, kriminalitetsbenägna och ovilliga att låta sig integreras. Livet ska göras surt för dem som inte har råd, vilja eller ekonomisk förmåga att leva ett stillsamt liv i något av stans villa- och radhusområden. I folkpartiets Landskrona är det fler poliser, mer kontroll över medborgarna och tvångsåtgärder mot dem som behöver samhällets stöd som gäller. Folkpartiets Landskrona är helt enkelt i mångt och mycket en lightvariant av SD:s Landskrona.

Kampen mot det här fortsätter, förstås. Vi kommer inte att slicka de sår som riksvalresultatet har lämnat och gömma oss till nästa valrörelse. Bondfångarna ska bemötas och bekämpas.

Vi kommer inte att acceptera att Landskrona fortfarande är ett fäste för rasism. Vi kommer inte heller att acceptera att gårdagens valdag innebär att utvecklingen mot ett kallare, ett mindre solidariskt Sverige fortsätter.

Borgarnas och sverigedemokraternas Sverige är nämligen inte vårt Sverige. Och det ska märkas: folkrörelsearbetet fortsätter.

Mafalda får ha sista ordet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar